Spaarrekening vergelijken

De laatste tijd is geld sparen bij de bank weer toegenomen in populariteit. Met name nu de beurzen dalen en sterk fluctueren willen de meeste mensen een veilige manier om hun spaargeld te beheren en het liefst natuurlijk te laten groeien. De meest veilige manier is uw geld op een spaarrekening te zetten waardoor u verzekerd bent van een jaarlijkse, veelal vaste, rente. Dit kan natuurlijk bij uw eigen bank, maar vaak loont het de moeite om meerdere vormen van spaarrekeningen vooral meerdere aanbieders met elkaar te vergelijk. Wat is voor u de beste vorm en welke bank biedt de meeste rente?

Hoogste spaarrente

Wilt u op de hoogste spaarrente vinden, dan kunt u daarvoor eventueel terecht op websites Independer en Belegger.nl. Hierbij moet u er echter wel op letten dat u wel de geboden spaarrentes van dezelfde spaarvormen met dezelfde voorwaarden met elkaar vergelijkt en dat u geen appels met peren vergelijk en u later met een product zit opgescheept die u helemaal niet had willen hebben.

Verschillende spaarvormen

Er zijn meerdere soorten spaarvormen, waarvan de meest bekende vormen zijn:

  • Spaarrekening (zowel met als zonder beperkende voorwaarden)
  • Internetspaarrekening
  • Spaardeposito (over het algemeen de hoogste spaarrente)

Elke spaarvormen heeft weer andere kenmerken, andere flexibiliteit, andere voorwaarden en veelal ook andere spaarrentes. Om de juiste keuze te kunnen maken, moet u rekening houden met al deze zaken, en moet u niet alleen blindstaren op de hoogste rentes.

Welke spaarvormen zijn er?

Spaarrekening

Er zijn gewone spaarrekening met en ook zonder beperkende voorwaarden. Met een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden kunt u net zoveel en net zo vaak geld storten en opnemen als u wilt, zonder kosten of boete.

Een spaarrekening met beperkende voorwaarden is minder flexibel en hierbij moet u vaak een boete betalen als u tussentijds geld wilt opnemen. Ook zit u hierbij vaak vast aan een minimale maandelijkse storting. De rentes zijn meestal wel hoger dan bij een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

Internetsparen

Dit is net als een gewone spaarrekening, echter wordt deze volledige via internet beheerd. Vooral gemakkelijk als u toch al gebruik maakt van internetbankieren. De rentes zijn vaak hoger dan bij een gewone spaarrekening.

Groene spaarrekening

Sommige banken bieden ook een vorm van groen- of duurzaamsparen aan. Dit wil zeggen dat de bank uw geld alleen investeert in duurzame projecten. Veelal hebt u hierbij ook nog een belastingvoordeel.

Spaardeposito

Deze vorm van sparen is vooral ideaal als u een hogere rente wilt en u uw geld niet direct nodig heeft. U kiest hierbij een vaste looptijd van 1 tot 20 jaar en u krijgt hierbij tijdens de gehele looptijd een vaste rente. Tussentijds bijstorten of geld opnemen levert u een boete op.

Overige vormen

Daarnaast zijn er nog vormen als kinderspaarrekening voor kinderen tot 18 jaar, klimrenterekening die hogere rentes uitkeren als uw geld langer vast staat, indexsparen (met garantie) waarbij de spaarrente is gekoppeld aan de beursindex, echter altijd zonder verlies door de garantie.