Spaarrekening openen

Is het in deze roerige tijden nog wel veilig om uw geld op een spaarrekening bij een bank onder te brengen, vooral na de economische crisis en de recente voorvallen met de Wereldbank en met Fortis en Dexia? Spaarders lijken dus nog steeds geplaagd te worden door onzekerheid over de veiligheid van hun zuurverdiende spaargeld. Is het nog wel veilig om een spaarrekening te openen?

Depositogarantie

Sinds de losbarsting van de economische crisis in 2008 heeft de Europese Unie het depositogarantiestelsel ingevoerd, waarmee uw spaargeld verzekerd is. Valt uw bank onder dit stelsel, dan is uw spaargeld hierdoor automatisch verzekerd en kunt u met een gerust hart uw geld naar de bank brengen. U kunt bij uw bank navragen of ze onder dit stelsel vallen, maar in principe vallen alle Europese banken met een geldige bankvergunning onder dit stelsel.

Door dit depositogarantiestelsel is uw spaargeld tot een maximum van 100.000 euro automatisch verzekerd. Dit maximum geld per persoon per bank. Hebt u meer dan 100.000 euro op uw spaarrekening staan, dan krijgt u derhalve alle boven de 100.000 euro niet terug als uw bank failliet gaat. U kunt in dat geval beter een tweede rekening op de naam van iemand anders openen bij dezelfde bank of een tweede rekening op uw eigen naam bij een andere bank. In dat geval is al uw spaargeld namelijk wel verzekerd.

Spaarrekeningen vergelijken

Voordat u daadwerkelijk een nieuwe spaarrekening opent is het van belang dat u de juiste spaarrekening kiest die bij u past en die aansluit bij uw persoonlijke wensen. Let daarbij ook op de hoogtes van de rentes en op de aanbiedingen bij de verschillende banken.

Ook als u al een spaarrekening hebt is het verstandig om de rentes van de verschillende banken regelmatig eens met elkaar te vergelijken. Vaak blijven spaarders hangen bij één en dezelfde bank, ondanks soms veel hogere rentes bij andere banken. Het loont zich vaak wel om regelmatig de spaarrentes te controleren en eventueel te overstappen naar een andere bank. Dat is eenvoudiger dan de meeste spaarders denken.

Meer over het vergelijken van spaarrekeningen in het artikel ‘Spaarrekeningen vergelijken’.

Spaarrekening openen

Het openen van een spaarrekening wordt meestal gedaan aan de balie bij uw lokale bank. Toch gebeurt het steeds vaker dat spaarrekeningen via het internet worden geopend. Vooral als u al een (lopende) rekening bij een bank hebt is het openen van een (extra) spaarrekening heel eenvoudig

De manier van openen van een spaarrekening verschilt per bank. Meestal dient u hiervoor een formulier in te vullen en te ondertekenen en samen met een kopie van uw legitimatiebewijs weer in te leveren bij de bank. Meestal dient u ook direct een bepaald openingsbedrag op uw spaarrekening te storten.